ALE PASZTET!

Nasza szkoła wzięła udział po raz pierwszy w Konkursie Kulinarnym dla uczniów klas gastronomicznych odbywającym się w ramach III Festiwalu Kulinarnego Borów Dolnośląskich "Ale Pasztet". Konkurs odbywał się w przepięknej scenerii Zamku Kliczków i trwał 2 dni: 16-17listopada 2013 r. Uczestnicy nocowali w pokojach Zamku i korzystali nieodpłatnie z basenu, sauny i siłowni. Mogli też przyjrzeć się zmaganiom innych uczestników oraz wziąć udział w warsztatach kulinarnych, prowadzonych przez trenerów reprezentacji Polski Żołnierzy.

W pierwszym dniu odbyły się dwa konkursy: dla profesjonalistów i dla amatorów. Drugiego dnia startowali uczniowie szkół gastronomicznych z całej Polski. Aby można było wziąć udział w konkursie należało przesłać receptury oraz zdjęcia dwóch potraw: dania głównego z zastosowaniem dziczyzny oraz pasztetu. Nasza szkoła przeszła te kwalifikacje i znalazła się wśród zespołów z Warszawy, Garwolina, Wrocławia, Jeleniej Góry, Bolesławca, Iłowy i Biedrzychowic. Reprezentantami naszej szkoły były uczennice z kl. III Tci: Jessica Gewerth i Dominika Jefimik. Pod kierunkiem p. Joli Łagowskiej dziewczyny przygotowały "Dzika na dziko z podgrzybkiem" oraz pasztet w galaretce z żurawiny. Zadanie do wykonania miały trudne, ponieważ czas na wykonanie potrawy wynosił tylko 75 minut, łącznie z posprzątaniem stanowiska pracy. Przygotowany przez Jessicę i Dominikę dzik zachwycił Jury konkursowe swoim idealnym smakiem i konsystencją. W efekcie końcowym dziewczyny otrzymały ilość punktów, plasującą je na 5 miejscu. Trochę były zawiedzione, że nie znalazły się w pierwszej trójce, ale dzięki temu mają plany, aby w przyszłym roku wziąć udział i tym razem przywieźć puchar. Trzymamy Je za słowo.


Sprawozdanie dziewczyn z konkursu

Kliczków piękna wieś położona w województwie dolnośląskim, gdzie znajduje się zamek kliczkowski z II połowy XVI wieku. To właśnie tu zorganizowano Festiwal Kulinarny pt. " Ale pasztet", na który razem z Dominiką dostałyśmy się po wysłaniu przepisu naszej potrawy. Po wyczerpujących próbach dopracowania naszej potrawy pod okiem Pani Łagowskiej, 16 listopada z Panią dyrektor Ireną Muchą oraz naszym opiekunem wyruszyłyśmy do Kliczkowa. Tam zostałyśmy zakwaterowane w pięciogwiazdkowym hotelu, w pięknych pokojach urządzonych w dawnym stylu. W godzinach popołudniowych miałyśmy przyjemność przyglądać się jak profesjonalni kucharze przygotowują niesamowite potrawy. Ich umiejętności i doświadczenie zrobiły na nas wielkie wrażenie. Wieczorem odbył się bankiet, na którym mogłyśmy próbować smaku różnych potraw, zaobserwować sposób podania, porozmawiać z ludźmi, którzy je przygotowali. Był to czas na zawarcie nowych znajomości i integrowanie się ze środowiskiem kucharzy. Poznałyśmy uczniów innych szkół gastronomicznych, którzy odbywają praktyki w znanych restauracjach we Wrocławiu i Warszawie. Były to interesujące rozmowy na temat ich pracy oraz tego jak przebiega ich praktyka zawodowa. Rano poszłyśmy na pyszne śniadanie. O godzinie 9: 00 rozpoczął się oczekiwany konkurs. Byłyśmy bardzo zdenerwowane, ale odważnie wkroczyłyśmy na salę i rozpoczęłyśmy przygotowywanie potrawy " Dzik na dziko z podgrzybkami", przy pełnej publiczności. Wszystko poszło sprawnie i szybko. Duże wrażenie zrobił na nas sprzęt i umiejętności naszych rywali. Byli oni doświadczeni i szybcy, ale nie czułyśmy się przy nich wcale gorsze. Nasza potrawa była smaczna, wyglądała estetycznie i apetycznie. Na wyniki musiałyśmy czekać do godziny 17: 00, więc postanowiłyśmy zwiedzić piękną okolicę. Udałyśmy się na cmentarz koni i spacer po malowniczym parku. W końcu dowiedziałyśmy się, że zajęłyśmy V miejsce. Ponieważ pierwszy raz brałyśmy udział w tym konkursie, uznałyśmy, że to całkiem dobry wynik. Sam udział w konkursie pozwolił nam inaczej spojrzeć na zawód kucharza. Nauczył nas również jak być smakoszem i artystą kulinarnym. Poznałyśmy różne techniki przygotowywania potraw od starszych szefów kuchni, nauczyłyśmy się ciekawych trików kulinarnych. Było to niesamowite doświadczenie i nauka na przyszłość, ale i wspaniała zabawa. Mamy nadzieje, że w przyszłym roku również uda nam się wziąć udział w tym konkursie i zdobyć więcej doświadczeń.

Pozdrawiamy Jessi i Dominika