Wojewódzki Konkurs Gastronomiczny 2013/2014 - etap szkolny
Dnia 5 grudnia 2013r. odbył się w naszej szkole szkolny etap Wojewódzkiego Konkurs Gastronomicznego ph „Mój pomysł na rybę”.
Celem konkursu było:
ü pobudzenie i rozwijanie zainteresowań i praktycznych umiejętności uczniów związanych z przyszłym zawodem,
ü promocja talentów sztuki kulinarnej,
ü inspirowanie uczniów do kreatywności i innowacyjności w zakresie tworzenia receptur nowych potraw,
ü konfrontacja możliwości i osiągnięć uczniów
W konkursie wzięli udział chętni uczniowie klas o profilu gastronomicznym. Łącznie rywalizowało 5 zespołów dwuosobowych – uczniowie z technikum żywienia i gospodarstwa domowego oraz uczniowie klas o profilu kucharz. Konkurs składał się z dwóch części –pisemnej (test z zakresu przedmiotów zawodowych - 20 pytań ) i praktycznej ( uczniowie przygotowali 3 porcje przygotowanej potrawy ). Czas trwania etapu praktycznego konkursu przewidziano na 3 godziny. Po tym czasie każdy zespół prezentował efekt swojej pracy przed Szkolną Komisją Konkursową w składzie:
przewodniczący: wicedyrektor Irena Mucha i członkowie komisji Mirosława Bobrowska, Maria Gregor.
Uczniowie przygotowali bardzo ciekawe i oryginalne potrawy z ryb. Komisja Konkursowa oceniała m.in. organizację stanowiska pracy, przebieg procesu technologicznego, smak i zapach potrawy, sposób podania i dekorację ale także atrakcyjność potrawy i inwencję twórczą uczniów.
W wyniku zmagań konkursowych komisja wyłoniła zwycięzców:
I miejsce za potrawę „Podróże ze smakami Bangkoku” zajęły uczennice klasy III Tci Jessica Gewerth i Paulina Jefimik. Uczennice te będą reprezentować szkołę na etapie wojewódzkim konkursu
II miejsce za potrawę „Rolada łososiowa w szpinaku” zajęli uczniowie klasy I km Patryk Bezrąk i Magdalena Kuźniar
III miejsce za potrawę „Ryba w sosie greckim w naleśniku ze szpinakiem” zajęły uczennice klasy II km Dagmara Skowrońska i Weronika Szeremeta
IV miejsce za potrawę „Grillowany łosoś zawijany w cukinię” zajęły uczennice klasy II Tc Natalia Malińska i Natalia Żelechowska
V miejsce za potrawę „Łosoś w sosie ziołowo – śmietanowym z ziemniakami nadziewanymi serem pleśniowym” zajęli uczniowie Małgorzata Radwan i Jakub Sobczyński.
W czasie konkursu została wyłoniona też najbardziej oryginalna potrawa „Podróże ze smakami Bangkoku”, którą wykonały również uczennice klasy III Tci Jessica Gewerth i Paulina Jefimik.
Poziom konkursu był bardzo wyrównany, wszyscy uczestnicy wykazali się kreatywnością i dużym zaangażowaniem. Za udział i zajęte lokaty otrzymali dyplomy i atrakcyjne nagrody rzeczowe.