Wojewódzki Konkurs Gastronomiczny 2013/2014 -  etap szkolny

 

Dnia  5 grudnia 2013r. odbył się  w naszej szkole szkolny  etap Wojewódzkiego  Konkurs Gastronomicznego ph „Mój pomysł na rybę”.

Celem konkursu było:

ü pobudzenie i rozwijanie zainteresowań i praktycznych umiejętności uczniów związanych z przyszłym zawodem,

ü promocja talentów sztuki kulinarnej,

ü inspirowanie uczniów do kreatywności i innowacyjności w zakresie tworzenia receptur nowych potraw,

ü konfrontacja możliwości i osiągnięć uczniów

         W konkursie  wzięli udział chętni uczniowie klas o profilu gastronomicznym. Łącznie rywalizowało 5 zespołów dwuosobowych  – uczniowie z technikum żywienia i gospodarstwa domowego oraz  uczniowie klas o profilu kucharz. Konkurs składał się z dwóch części –pisemnej (test z zakresu przedmiotów zawodowych  - 20 pytań ) i praktycznej ( uczniowie przygotowali 3 porcje przygotowanej potrawy ). Czas trwania etapu praktycznego konkursu przewidziano na 3 godziny. Po tym czasie każdy zespół prezentował efekt swojej pracy przed Szkolną Komisją Konkursową w składzie:

przewodniczący: wicedyrektor Irena  Mucha  i członkowie komisji Mirosława Bobrowska, Maria Gregor.

Uczniowie przygotowali bardzo ciekawe i oryginalne potrawy z ryb. Komisja Konkursowa oceniała m.in. organizację stanowiska pracy,  przebieg procesu technologicznego, smak i zapach potrawy, sposób podania  i dekorację  ale także atrakcyjność potrawy i inwencję twórczą uczniów.

W wyniku zmagań konkursowych komisja wyłoniła zwycięzców:

I miejsce za potrawę  „Podróże ze smakami Bangkoku” zajęły uczennice klasy III Tci Jessica Gewerth  i Paulina Jefimik. Uczennice te będą reprezentować szkołę na etapie wojewódzkim konkursu

II miejsce za potrawę  „Rolada łososiowa w szpinaku” zajęli uczniowie klasy I km Patryk Bezrąk i Magdalena Kuźniar

III miejsce za potrawę „Ryba w sosie greckim w naleśniku ze szpinakiem” zajęły uczennice klasy II km Dagmara Skowrońska i Weronika Szeremeta

IV miejsce za potrawę „Grillowany łosoś zawijany w cukinię”  zajęły uczennice klasy II Tc Natalia Malińska i Natalia Żelechowska

V miejsce za potrawę „Łosoś w sosie ziołowo – śmietanowym z ziemniakami nadziewanymi serem pleśniowym” zajęli uczniowie Małgorzata Radwan i Jakub Sobczyński.

         W czasie konkursu została wyłoniona też najbardziej oryginalna potrawa „Podróże ze smakami Bangkoku”, którą wykonały również uczennice klasy III Tci  Jessica Gewerth  i Paulina Jefimik.

Poziom konkursu był bardzo wyrównany, wszyscy uczestnicy wykazali się kreatywnością i dużym zaangażowaniem. Za udział  i zajęte lokaty otrzymali dyplomy i atrakcyjne nagrody rzeczowe.

 

 

Zapraszamy do galerii zdjęć