IV EDYCJA WOJEWÓDZKIEGO KONKURSU GASTRONOMICZNEGO
W dn. 15.03.12 r. w Zespole Szkół Zawodowych im. St. Staszica w Szprotawie odbył się II etap Wojewódzkiego Konkursu Gastronomicznego pod patronatem Lubuskiego Kuratora Oświaty. Tematem wiodącym konkursu były „Potrawy z ziemniaków w sztuce kulinarnej”. W konkursie wzięli udział uczniowie z 9 szkól województwa lubuskiego, m. in. z Zielonej Góry, Żar, Nowej Soli, Gorzowa Wlkp., Świebodzina, Sulechowa i Szprotawy. Startujące zespoły były oceniane za: wizerunek ucznia, organizację pracy, przebieg procesu technologicznego, ocenę organoleptyczną potrawy, atrakcyjność i innowacyjność oraz sposób podania i dekorację. Asortyment potraw konkursowych był bardzo szeroki. Począwszy od ziemniaczanych roladek, poprzez ziemniaki faszerowane do czekoladek (pralin) ziemniaczanych (podane na słodko).
Komisji konkursowej przewodniczyła przedstawicielka Kuratorium Oświaty w Żarach p. Teresa Przychodzeń. W skład komisji konkursowej weszli jeszcze: p. Regina Herdzik –zastępca przewodniczącej, p. Janina Konczalska- szefowa kuchni Hotelu „Martpol”, Regina Kaszubska i Dawid Szkudlarek – wybrani do pracy w komisji losowo spośród opiekunów uczniów.
Zmaganiom uczestników konkursu przyglądali się również goście Pani Chantal Mullenders oraz Pan J. Loui Meynen– nauczyciele z belgijskiej szkoły zawodowej: Institut de la Sainte – Famille w Virton, którzy przebywają w naszym kraju w ramach projektu Leonardo da Vinci. Najbardziej podobały im się nakrycia stołów, zmagania uczestników, organizacja całej imprezy oraz zupa gulaszowa. Konkurs zakończył się następującym wynikiem:
· I miejsce i tytuł laureata zdobyli uczniowie kl. IV technikum organizacji usług gastronomicznych w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych im. gen. Wł. Sikorskiego w Sulechowie- Adam Lelewer i Bartosz Szwaracki, za potrawę: Labraks, ziemniak w trzech odsłonach, rześki ogórek,
· II miejsce i tytuł finalisty ucz. kl. III technikum kucharz w Zespole Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze- Mateusz Kiejda i Łukasz Jurewicz, za potrawę; "Les roses des pommmes de terre", ziemniaczane róże,
· III miejsce i tytuł finalisty ucz. kl. II technik kucharz w Zespole Szkół Gastronomicznych im. F. Gajewskiej - Karamać w Gorzowie Wlkp.- Adam Kaleja i Maciej Roszyk, za potrawę: Kotlety ziemniaczane faszerowane pieczarkami i mięsem, podane na musie z fioletowych ziemniaków z sosem pieczeniowym i chipsem ziemniaczanym.
Nagrody ufundowane przez sponsorów wręczył m.in. Wicestarosta Powiatu Żagańskiego p. Jacek Grzelak. Sponsorami naszego konkursu byli:
Starostwo Powiatowe w Żaganiu,
PKO BP w Szprotawie, Bank Spółdzielczy w Szprotawie,
Rada Rodziców w Zespole Szkół Zawodowych w Szprotawie,
Ośrodek Wypoczynkowo-Rehabilitacyjny w „Amigo” w Świnoujściu,
Zakład Elektromechaniki „Ardeg” w Dziećmiarowicach,
Supermarket „Bocian” w Wiechlicach,
Księgarnia „Ermax” w Szprotawie,
Hurtownia Papiernicza „Joanna” w Szprotawie,
Kwiaciarnia „Ewa” w Szprotawie.
Wszystkim darczyńcom bardzo dziękujemy.
Za rok odbędzie się V edycja konkursu, ale już w szkole, która zajęła I miejsce, czyli w Sulechowie.
Irena Mucha
Przewodnicząca Komitetu Głównego
Wojewódzkiego Konkursu Gastronomicznego