<<< strona główna

WEWNĄTRZSZKOLNY KONKURS GASTRONOMICZNY
" POTRAWY ZIEMNIAKÓW W SZTUCE KULINARNEJ".

Dnia 06.12.2011r. odbył się szkolny etap Wojewódzkiego Konkursu Gastronomicznego pt. "Potrawy z ziemniaków w sztuce kulinarnej".
Celem konkursu było:

  1. podniesienie poziomu kształcenia zawodowego;
  2. wyłonienie reprezentantów szkoły do etapu wojewódzkiego konkursu gastronomicznego;
  3. pobudzenie i rozwijanie zainteresowań uczniów problemami żywienia;
  4. zaprezentowanie swoich umiejętności gastronomicznych;
  5. rozwijanie estetyki wyglądu potraw i ich dekorowania;
  6. kształtowanie umiejętności planowania czynności i organizacji stanowiska pracy;
  7. zaangażowanie młodzieży w szukanie nowych kreatywnych pomysłów na potrawy i dodatki ;
  8. konfrontacja możliwości i osiągnięć uczniów z różnych klas gastronomicznych;
W konkursie startowało 11 dwuosobowych drużyn z klas o profilu gastronomicznym, zarówno z technikum żywienia i gospodarstwa domowego oraz z klasy zawodowej -kucharz małej gastronomii. Konkurs składał się z dwóch części -pisemnej (test z zakresu przedmiotów zawodowych - 20 pytań ) i praktycznej ( uczniowie przygotowali 3 porcje wybranej potrawy z ziemniaków ) Każdy zespół dwuosobowy przed konkursem musiał opracować recepturę i sposób wykonania potraw (wraz z dekoracją), na podstawie których wykonywał swoją potrawę z dodatkami. Surowce i półprodukty na konkurs zostały wcześniej zakupione przez uczestników.
Czas trwania etapu praktycznego konkursu przewidziano na 4 godziny. Po tym czasie każdy zespół prezentował efekt swojej pracy przed Szkolną Komisją Konkursową w składzie -wicedyrektor Irena Mucha, Jolanta Łagowska, Beata Krupa i Mirosława Bobrowska.
Podczas konkursu oceniano m.in. strój, bhp, obróbkę wstępną i cieplną, dekorację, wygląd, smak, zapach, konsystencję potraw oraz pomysłowość i inwencję twórczą uczniów.

W wyniku zmagań konkursowych do finału weszły zespoły:
Imiejsce - Aleksandra Brzozowska kl. II Tc Magdalena Kabelis kl. II Tc za wykonanie potrawy "Szaszłyki z ziemniaków z sosem jogurtowo-czosnkowym",
II miejsce - Justyna Matczak kl. II Tc , Marcelina Sokołowska kl. II Tc za wykonanie potrawy "Rolada z ziemniaków i mięsa",
III miejsce - Marlena Małachowska kl. II Tc, Lucyna Ławnicka kl. II Tc za wykonanie potrawy "Placki po węgiersku".

W czasie konkursu została wyłoniona też najbardziej oryginalna potrawa "Ziemniaki w waflach", którą wykonały również uczennice klasy II Tc Marlena Urbaniak i Justyna Tomczyk.

W etapie wojewódzkim konkursu naszą szkołę będą reprezentowały uczennice: Aleksandra Brzozowska i Magdalena Kabelis.

Organizatorzy :
Jolanta Łagowska
Mirosława Bobrowska
Beata Krupa

>>>> Zapraszamy do GALERII <<<<