Dnia 24 marca 2010r w Zespole Szkół Ekonomicznych w Zielonej Górze odbył się II etap Wojewódzkiego Konkursu Gastronomicznego pod patronatem Lubuskiego Kuratora Oświaty w Gorzowie Wielkopolskim, którego organizatorem jest nasza szkoła reprezentowana przez Komitet Główny Wojewódzkiego Konkursu Gastronomicznego w składzie: mgr Inż. Irena Mucha -przewodnicząca, mgr Maria Gregor - sekretarz, mgr Regina Herdzik.
W konkursie wzięło udział dziewięć zespołów z lubuskich szkół gastronomicznych i gościnnie zespół uczniów ze szkoły w Cottbus. Tematem wiodącym konkursu był " Baśniowy świat deserów"
W części I konkursu uczestnicy rozwiązywali test z wiedzy o żywieniu, w części II sporządzali opracowane przez siebie desery.
Pracę uczniów oceniała komisja w składzie:
Uczestnicy wykazali się kreatywnością i znajomością nowoczesnych trendów kulinarnych. Zarówno receptury jak i sposób podania zaskakiwały pomysłowością i nowatorstwem.
Laureatami konkursu zostali:
Finalistami zostali
Bezpośrednim organizatorem WKG w przyszłym roku szkolnym będzie szkoła, której reprezentanci zajęli I miejsce.
Nasza szkołę reprezentowali laureaci szkolnego etapu Patryk Sykała i Mateusz Jarzeński uczniowie klasy II zawodowej "Kucharz małej gastronomii". W przygotowaniach wspierali ich wiedzą i doświadczeniem mgr Maria Gregor i mgr inż. Teresa Kozik.
Mateusz Cieśliński i Rafał Szwed uczniowie klasy IV Technikum organizacji usług gastronomicznych z ZSOiT z Żarach, opiekun pani Kazimiera Baranowska.
Michał Włodarek i Paweł Starczewski uczniowie klasy IV Technik kucharz z ZSE w Zielonej Górze, opiekun pani Halina Konury
Patryk Sykała i Mateusz Jarzeński uczniowie klasy II Zasadniczej Szkoły Zawodowej Kucharz małej gastronomii w ZSZ w Szprotawie, opiekun pani Maria Gregor.
Regulamin konkursu Wersja do pobrania
Terminarz konkursu Wersja do pobrania
Arkusz oceny pracy uczestników konkursu
Siedziba Komitetu Głównego
Konkursu
Zespól Szkół Zawodowych
im. S. Staszica
ul. Koszarowa 10
67-300 Szprotawa