Kucharz małej gastronomii
Nauka trwa 2 lata i kończy się egzaminem zawodowym. Praktyczna nauka zawodu realizowana jest w warsztatach szkolnych.
Czym zajmuje się kucharz małej gastronomii?
Przygotowuje potrawy i napoje w punktach małej gastronomii stosując odpowiednie narzędzia, maszyny i urządzenia; ocenia i dobiera surowce i
półprodukty, dokonuje ich oceny w oparciu o normy i receptury gastronomiczne, sporządza kalkulację potraw i napojów, oblicza ich wartość energetyczną;
wydaje przygotowane potrawy dbając o ich estetyczne wykończenie.
Typowe zadania w zawodzie
- obliczanie wartości energetycznej i odżywczej produktów spożywczych i potraw;
- dokonywanie jakościowej i organoleptycznej oceny surowców, półproduktów i gotowych potraw;
- dokonywanie oceny produktów i napojów pod względem towaroznawczym i ich przydatności kulinarnej;
- właściwe dobieranie surowców do produkcji potraw i napojów i oszczędne gospodarowanie nimi;
- przygotowywanie podstawowego asortymentu potraw i napojów z surowców i półproduktów spożywczych w oparciu o normy i receptury gastronomiczne zgodnie z odpowiednimi technikami ich sporządzania oraz w zależności od sposobu ich podawania;
- sporządzanie kalkulacji potraw i napojów;
- dokonywanie obróbki wstępnej i cieplnej surowców odpowiednimi narzędziami, maszynami i urządzeniam