Technikum Żywnienia i Gospodarstwa Domowego
Nauka trwa cztery lata i kończy się maturą oraz egzaminem zawodowym. Praktyki zawodowe (klasa II i III po 4 tygodnie) realizowane są w zakładach pracy.
Czym zajmuje się technik żywienia i gospodarstwa domowego?
Organizuje, nadzoruje i kieruje pracą podległego personelu w zakresie obsługi maszyn i urządzeń gastronomicznych, obsługi konsumentów oraz organizacji i technologii produkcji w otwartych i zamkniętych zakładach żywienia zbiorowego
Typowe zadania w tym zawodzie.
- organizowanie i nadzorowanie przebiegu procesu produkcyjnego wszystkich asortymentów potraw zgodnie z obowiązującymi recepturami (odbiór jakościowy surowców i towarów, magazynowanie, obróbka wstępna, termiczna, wykończenie i dekorowanie, ekspedycja);
- dokonywanie organoleptycznej oceny potraw i napojów oraz ocenianie zgodności ich wykonania z przepisami kulinarnymi;
- pobieranie prób potraw i napojów do badań laboratoryjnych;
- nadzorowanie przestrzegania wymogów sanitarnych oraz bhp w placówkach gastronomicznych;
- organizowanie i nadzorowanie obsługi konsumentów oraz prac w dziale produkcyjnym placówek (w tym udzielanie instruktażu przywarsztatowego w zakresie obsługi maszyn i urządzeń gastronomicznych, obsługi konsumentów oraz organizacji i technologii produkcji);